SKRIVANDE RÅDGIVNING

Resurscentrum för litteratur ger råd, stöd och tips till skribenter och blivande författare i Norrbotten. Är du skribent eller blivande författare i Norrbotten och behöver råd och tips, hör gärna av dig till Resurscentrum för litteratur.

Resurscentrum för litteratur kan ge råd gällande exempelvis:

  • vilka olika möjligheter som finns att publicera en bok
  • vilka förlag som finns i olika genrer
  • skrivarforum på internet, där skribenter kan få återkoppling på texter
  • vilka skrivarkurser och skrivarcirklar som finns i länet och på internet
  • skrivartävlingar inom olika genrer
  • stipendier och bidragsmöjligheter för skribenter och blivande författare


SKRIVTIPS

Tips 1 - Sida med skrivtips
På hemsidan Skrivguiden hittar du en mängd olika bra skrivtips, både gällande skrivknep och tekniker, skrivprocessen och publiceringsprocessen.

Tips 2 - Gestaltning av miljöer och karaktärer
På Type & Tells blogg berättar John Häggblom, redaktör och manusutvecklare på bokförlaget Forum, om hur du kan gestalta miljöer och karaktärer i ditt manus på nya sätt.

Tips 3 - Delta i novelltävling
Ett sätt att nå ut med dina texter är att delta i olika novelltävlingar. Länkar till olika tävlingar finns på exempelvis SkrivarSidans sida med skrivartävlingar.

Tips 4 - Att skriva en barnbok
På tidningen Skrivas hemsida finns en artikel om konsten att skriva en barnbok. I artikeln ger bland annat författaren och illustratören Stina Wirsén och förläggaren Eva Dahlin på Bonnier Carlsen sin syn på barnböcker.

Tips 5 - Att skriva följebrev till förlag
När manuset är färdigt och ska skickas till ett bokförlag, så är det dags att skriva följebrevet. På SkrivarSidan kan du hitta sju tips för följebrev och på Debutantbloggen berättar en författare hur hennes följebrev såg ut.

Tips 6 - Att skriva facklitteratur
På Type & Tells blogg ger en redaktör tips och råd för dig som skriver facklitteratur.

Tips 7 - Skrivtips för unga skribenter
Polarbibblos hemsida finns  många bra tips och idéer för unga skribenter, till exempel en poesiskola med Mikael Niemi. Poesiskolan består av de fyra delarna prosa och poesi, vad ska en dikt handla om, att rimma och diktens frihet. Är du intresserad av att skriva teatermanus, kan du ta del av en manusskola som är framtagen för Ung Scen Norr av Rasmus Lindberg. Manusskolan består av 10 ”lektioner” – en genomgång av hur man kan tänka kring manusskrivandet.

Tips 8 - Att skriva poesi
Vill du komma igång och börja skriva poesi, så finns många konkreta råd och idéer på tidningen Skrivas hemsida.

Tips 9 - Delta i "National novel writing month (NaNoWriMo)" i november
Vill du komma igång med skrivandet kan du delta i årets upplaga av NaNoWriMo, vilket på svenska blir ungefär "Nationella romanskrivarmånaden". NaNoWriMo startade i USA 1999 och projektet har nu spridit sig globalt. Projeketet går ut på att deltagarna ska försöka skriva en roman på bara en månad.  För skribenter i Norrbotten finns en NaNoWriMo-grupp som heter Sweden: Elsewhere, som det går att ansluta sig till. Mer information finns på NaNoWriMo:s hemsida, på den svenska gruppens Twitter-sida och i en artikel på Författartipsbloggen. Lycka till!

Tips 10 - Att fånga sina läsare
Tidningen Skriva har publicerat en skrivskola på sin hemsida, med många bra artiklar för skribenter. Ett exempel är artikeln "Konsten att fånga läsarna" av Elisabet Norin.

Tips 11 - Tips på saker att skriva om
Om du har slut på idéer att skriva om, så kanske du hittar någon ny idé i Type & Tells lista över 51 saker att skriva om.

Tips 12 - Vanliga fallgropar i manus
I en artikel av Författarcentrum tipsar en av Författarcentrums lektörer om elva vanliga fallgropar i manus.

Tips 13 - Få återkoppling på dina texter
Om du vill få återkoppling på det du skriver, så finns det olika forum där det går att publicera texter, bli läst och få återkoppling.  Exempel på sådana forum är Kapitel 1 och Wattpad.

Tips 14 - Berättarteknik
På Type & Tells blogg ger en manusutvecklare på bokförlaget Forum tips kring dramaturgi och berättarteknik.

Tips 15 - Författarförbundets råd till debutanter
Sveriges Författarförbund har samlat råd till debutanter, med bland annat svar på de vanligaste frågorna om manus, avtal och ersättning. Har du fler frågor kring att publicera böcker, så hör gärna av dig till Resurscentrum för litteratur.

Tips 16 - Förlagslista
Om du är blivande författare och letar efter ett bokförlag som passar ditt manus, så finns här en utförlig lista över olika förlag (Rebecca Mörtbergs förlagslista 2017).

Tips 17 - Skriv för ljud
Lyssna på en diskussion med de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2018 om hur det är att skriva radionoveller och radioföljetonger. Hur hittar man takt, ton och rytm? Åsa Foster, Nicolas Kolovos, norrbottensförfattaren Anna Kuru, Jessica Schiefauer och Åke Smedberg i samtal med Joseph Knevel.