NORRBOTTENSLITTERATUR

Ett av målen för Resurscentrum för litteratur är att lyfta litteraturen som konstform i Norrbotten.  Som ett led i detta arbete lyfts månadens norrbottensbok upp på denna sida, samt nyutgiven norrbottenslitteratur i sammanställningen nedan. Syftet med detta är att visa på den bredd som finns i norrbottenslitteraturen och synliggöra författarskap i Norrbotten.

Saknar du någon titel i listan över nyutgiven norrbottenslitteratur nedan,  hör gärna av dig till Resurscentrum för litteratur.


Hemligheten av Cecilia Larsson Kostenius och Carola Siekas Kostenius

Månadens norrbottensbok - Här händer ingenting av Regina Veräjä (2018)

Novellsamlingen Här händer ingenting handlar om människor som bor på en plats som kallas för Byn. Boken består av nio noveller av Regina Veräjä med elva illustrationer av Inger Thurfjell.  Boken är skriven på svenska med inslag på meänkieli och även andra språk som norska och arabiska.

”Det finns en person som heter Hilkka Hannu som är någon sorts huvudperson. Mycket utspelar sig kring henne och i hennes hem. Hilkka är en rådig och ganska pragmatisk person, samtidigt som hon också ömmar för dem som finns runt om kring henne”, berättar Regina Veräjä för Norrbottens-Kuriren.

Författaren Regina Veräjä är född 1972 och uppvuxen i Kieksiäisvaara i Pajala kommun. Hon är mest känd som manusförfattare samt journalist på den meänkieli-språkiga redaktionen Meänraatio. Ingen Thurfjells bildspråk har en existentiell ton där hon undersöker interaktionen mellan liv och död, människor och djur, glädje och sorg. Regina och Inger träffades då de gick Skapande svenska på Luleå tekniska universitet.

Läs mer på Norrbottens-Kuriren 
Förlag: Ordfirman
Genre: Vuxenlitteratur
​​​​​​​
Arkiv månadens norrbottensbok


Nyheter norrbottenslitteratur  (utgiven 2017-2019)