NORRBOTTENSLITTERATUR

Ett av målen för Resurscentrum för litteratur är att lyfta litteraturen som konstform i Norrbotten.  Som ett led i detta arbete lyfts månadens norrbottensbok upp på denna sida, samt nyutgiven norrbottenslitteratur i sammanställningen nedan. Syftet med detta är att visa på den bredd som finns i norrbottenslitteraturen och synliggöra författarskap i Norrbotten.

Saknar du någon titel i listan över nyutgiven norrbottenslitteratur nedan,  hör gärna av dig till Resurscentrum för litteratur.


Kaffe, kaka och kremering tack av Kerstin Nedergård

Månadens norrbottensbok - ambulansflygaren av Cristina och Tore Öberg

Månadens norrbottensbok – AMBULANSFLYGAREN, av Cristina och Tore Öberg (2020)
 
På förmiddagen den 31 maj 1943 fick Allan Norberg ett telefonsamtal på flygstationen i Boden. Det var chefsläkaren vid garnisonssjukhuset, Torgil Thorburn, som nåtts av beskedet att en skadad norsk motståndsman kommit till Kummavuopio fjällgård och nu behövde hämtas med flygambulans. Mannen hade troligen förfrusit både händer och fötter.
I den ljumma sommarnatten startade Allan Norberg med ambulansplanet för en dryg timmes flygning. Han hade förstått att besättningen, i den svenska militärledningens ögon, stod inför en viktig räddningsaktion.
Motståndsmannen visade sig vara den enda överlevande från en brittisk kommandoexpedition mot tyska militära mål i Nordnorge. Under mer än två månaders strapatser och umbäranden hade han med hjälp av fjällbor lyckats ta sig de 20 milen över fjällen, till Sverige.
Boken Ambulansflygaren ä berättelsen om den legendariske ambulansflygaren Allan Norberg, som var verksam i norra Sverige under åren 1938 till 1945. Boken belyser besättningens många gånger dramatiska räddningsinsatser i fjällen för att bistå ödemarksbor och flyktingar.
Den som är intresserad av händelser under andra världskriget, spännande räddningsinsatser i fjällen eller flyghistoria kan finna intressanta skildringar i boken om den legendariske flygstationsmästaren i Boden, ambulansflygaren Allan Norberg.
 
ambulansflygaren.se

 

Kaffe, kaka och kremering tack av Kerstin Nedergård

Månadens norrbottensbok - Bete sig av Linda Jones

Stinas värld rämnar när hennes föräldrar berättar att de ska skilja sig. Alla runt henne säger att hon ska vara glad att det hände nu när hon är vuxen. Men hur ska hon kunna vara glad när föräldrarna inte går att känna igen? Hur ska hon kunna vara glad när hon tvingas flytta från barndomshemmet och ingenting är som förut? Kompisarna planerar för jobb och barn och Stina förväntas göra samma sak. Men istället lämnar hon allt. Hon packar en ryggsäck med kläder och mat och tar bussen till en enslig stuga, precis vid foten av fjället. Men hur klarar man av att sköta en stuga, utan el och rinnande vatten, när ens armar är tunna som pinnar och ens händer utan valkar? Hur överlever man på mat som måste tillagas över öppen eld när man levt ett liv på micrade polarbröd? Och hur överlever man helt utan kontakt med omvärlden när man är van vid ett konstant scrollande?

Utgiven av VOX
 

Kaffe, kaka och kremering tack av Kerstin Nedergård

Månadens norrbottensbok - IRA LYSSNAR (2019)

Kort sammanfattning av bilderboken ”Ira lyssnar – Ira guldala – Ira gulldal”
Bildteknik: collage och broderi
Texten är översatt parallellt på boksidorna till nord- och lulesamiska

Ira bor i Norrbotten nära den stora älven som skickar iväg elström i mörka streck på himlen. Älven som en gång sjöng och brusade som de ville hade farmor berättat. Farmor som nyligen dog. Hon visste det mesta om skogen, djuren, bergen och växterna. Hon lärde Ira att lyssna och se. Alltid fråga naturen om lov. Innan. Nu är mamma och pappa oroliga. De pratar om framtiden och hur underligt vädret har blivit. Och gruvan. Ska allting förstöras. Ira förstår vad hon måste göra.

Utgiven av Tornedalica
 

Kaffe, kaka och kremering tack av Kerstin Nedergård

Månadens norrbottensbok - BARA DAVID av Lina Stoltz (2020)

11-åriga Ida och hennes föräldrar ska ta emot ett fosterbarn och bli familjehem. Ida som är ensambarn hade fantiserat om att någon yngre skulle komma, helst en tjej. Istället flyttar David in: en strulig, tillknäppt 15-åring. Vad kan de ha gemensamt? För det mesta pratar han knappt med henne. Men mamma och pappa gullar orimligt mycket med David. Om kvällarna, när de tror att Ida sover, sitter de och dricker te och pratar med David. De ser mellan fingrarna med att han smygröker och alltid kommer för sent. Irritationen jäser inom Ida och hon känner sig utanför. Kompisarna däremot tycker att David är spännande och snygg, och i skolan får hon frågor om hur det känns att ha fått en bonusbror eller fosterbror. David känns inte som nån bror överhuvudtaget. Så dyker en chans upp att bli av med honom. Ska hon ta den?

Utgiven av rabén&sjögren
 

Kaffe, kaka och kremering tack av Kerstin Nedergård

Månadens norrbottensbok - HERRARNA SATTE OSS HIT av Elin Anna Labba (2020)

Herrarna satte oss hit: Om tvångsförflyttningarna i Sverige

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer, ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Nu berättas historien genom de tvångsförflyttades ögon när Elin Anna Labba ger dem en röst.

De gripande texterna handlar om några familjer under vågen av tvångsförflyttningar på 1920- och 1930-talen. Den börjar med Ánne Márjá som bor på Senja i Nordnorge. Det är sista gången hon är på ön där hon har vuxit upp, men än vet hon inte det. Hon packar sin rajd och städar kåtan, vintern är på väg. Några månader senare tvångsförflyttas hon till Jokkmokksfjällen. När hon blir gammal försöker hon förgäves få personalen på äldreboendet att ta med henne tillbaka till ön, det hemma som hon aldrig återsåg.

Boken skildrar ett hårt liv; renar som tappas när de vänder norrut, barn som man tvingas lämna bort till släktingar inför resan och sorgen som tystas men ändå förs vidare.
Texterna i Herrarna satte oss hit är som en väv, där författaren samlat berättelser, foton, brev och jojktexter. De bildar en kör av röster från människorna som inte längre kan berätta.
----
Elin  Anna Labba är journalist och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Nuorat. I dag jobbar hon på Tjállegoahte -Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia. 
 
Utgiven av Norstedts

 

Kaffe, kaka och kremering tack av Kerstin Nedergård

Månadens norrbottensbok - STAIKA av Roger Melin (2019)

Presentation Staika
 
Är det här det som kallas för landskapssyner?
 
Före den här boken publicerade Melin en roman, Morkullans land  
och en diktsamling, Det blå vistet. 
 
Synerna och andra dikter i samlingen för fram ett spektrum med aspekter på både natur och kultur och dikterna lyser med rösten som Melin har. Han ser både bakåt och framåt, speglar samhällshändelser som Vietnamkriget och deportationen av rohingyer i Burma. 
 
Melin uppmärksammar medvetenheten om människans plats och vad hon gör på jorden. Innehållet genomsyras av en andlig närvaro som kan kallas mindfullness, zenbuddistisk eller till och med kristendom.
Ett par rader säger vad det handlar om. Han är ”helt nära det oändliga, dess innersta dröm, och saga”, vilket fångar in ett tema som är både självklart och främmande. 
 
I ett par dikter ger han läsaren en okonventionell gudsbild, något som ofta inte syns i den svenska poesin. Han tar sig också an uppståndelsen. I Melins tappning är den något som slåss med ”näbbar och klor för sitt magra slaktdjur.”
 
I det tidiga författarskapet räknades Melin till naturpoeterna. En genre som han fortfarande till viss del befinner sig i.  Vandrings-diktandet känns igen, det är här inte frågan om extremsport, snarare är naturen en naturlig del av livet, som poeten rör sig igenom.  Rörelsen förändras abrupt när han ställs inför ett faktum, en nära vän förlorar livet, poeten berättar hur skört ett liv är och hur fort det kan gå:
 
Du tappade allt och föll,
en omedelbarhet, inte lik någon annan,
från ett skeende till ett annat,
är det verkligen det här
som är den sista obekymrade resan?
 
Till synes alldagligt attackerar Melin samtiden och säger att innehållet i dikten är på plats där det händer. Han har blivit mer politisk på senare tid, kvar är naturådran och diktandet som är ”en respekterad underavdelning till det större gåendet.” 
 
Utgiven av Black Island Books
Genre:  Poesi
 

Kaffe, kaka och kremering tack av Kerstin Nedergård

Månadens norrbottensbok - Kaffe, kaka och kremering tack! av Kerstin Nedergård (2017)

Astrid i Örebro har alltid drömt om att åka till Jukkasjärvi och besöka ishotellet där. När hon får besked av sin läkare att slutet närmar sig så ska det äntligen bli av – men det är bråttom!

Astrid kollar på nätet vilken ort (Lund) som kan ge henne det bästa priset för en begravning eftersom hon tänker ha en hejdundrande avslutning på sitt liv. Efter det tar hon kontakt med sina bästa vänner Tord och Axel – hon vill nämligen inte göra den sista resan ensam, ja resan genom Sverige alltså.

Starten ska ske i Kiruna och dit får var och en ta sig på egen hand. Axel håller på med poetry slam så han ser resan som en chans att dra in några kronor. Tord är (en mycket törstig) präst och ska förrätta begravningen, så han tänker att han kan passa på att förbereda sig under resan.

Astrid gör upp med biluthyrare Lundström i Kiruna om att han ska parkera den hyrda husbilen utanför ishotellet med riktning därifrån, eftersom hon inte är så bra på att backa. Och sedan kan deras roadtrip starta.
(Text om boken hämtad från Bibblo.se.)

Läs mer på förlagets sida: Bokvärket
Genre: Vuxenlitteratur

Arkiv månadens norrbottensbok

 


Nyheter norrbottenslitteratur  (utgiven 2017-2019)